Søk i denne bloggen

mandag 5. desember 2011

Situasjonen i klimaforhandlingene nå

Jeg har lovt saklig innhold i bloggen. Her kommer det:

Klimaforhandlinger er en svært saktegående prosess. Mye av den første forhandlingsuken har gått til å diskutere hva man skal diskutere, og man trenger helt klart en mer effektiv prosess for å få noe konstruktivt ut av det. For å løse klimaproblemet er det helt nødvendig at alle verdens land blir enige om en avtale om å kutte utslipp, og at landene er juridisk bundet til å følge avtalen. Det vil si at land som ikke klarer å kutte utslippene så mye man har blitt enig om, blir straffet. I dag har man en global klimaavtale, Kyotoprotokollen. Problemet med den avtalen er at den ikke er ambisiøs nok, at den bare dekker 30 % av verdens klimagassutslipp og at store utslippsnasjoner som USA ikke er med. Men det som er BRA med denne avtalen er at den er juridisk bindende. Men Kyotoprotokollen går ut den 31. desember 2012. Hvis man ikke blir enige om en ny klimaavtale innen fredag her i Durban, vil man derfor ikke ha en global klimaavtale etter 2012. Det er derfor Durban-møtet er så sinnsykt viktig. 

Fra dagens forhandlingsmøte.

Men å få en ny global klimaavtale i Durban er nærmest helt utenkelig. Det viktigste landet for en ny klimaavtale, USA, vil nemlig ikke være med på en juridisk bindende avtale. I tillegg er U-landene og I-landene langt unna hverandre. Og da kommer man ikke langt. 

Men det flere land og organisasjoner prøver på for å sikre at man har en juridisk bindende klimaavtale etter 2012, er å forlenge Kyotoprotokollen. Det er ikke bra i et langsiktig klimaperspektiv, men det er svært bra om man klarer det i den situasjonen forhandlingene er i nå. Da vil man kunne bevare en klimaavtale som er juridisk bindende for noen land, i stedet for å bli enige om en klimaavtale som ikke er juridisk bindende for alle land. En mulighet er å forlenge Kyoto for de landene som er med der, men i tillegg ha en egen klimaavtale som ikke er juridisk bindende for landene som ikke er med på Kyoto. 

Så det beste man kan få ut av Durban er at Kyoto blir forlenget med noen år, at de landene som ikke vil være med på Kyoto får en egen separat avtale, men at man i tillegg vedtar at en NY, global og juridisk bindende klimaavtale som omfatter alle verdens land skal komme på plass innen et visst år. Det er nettopp dét blant annet Norge og EU mener. Det blir spennende å se hvordan situasjonen utvikler seg den siste uken. Det kryr av folk med "I LOVE KYOTO"-tskjorter her, og standen til Kina på konferansen ble tapetsert med "I LOVE KYOTO"-klistermerker isted. En stille, men artig aksjon. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar