Søk i denne bloggen

torsdag 8. desember 2011

Dag 5 - Bursdag og intensivdel av forhandlingene

Oppdatering fra onsdag:

I går hadde jeg bursdag. Myndig og greier. Fikk bursdagssang til frokosten og muffins som gave av resten av NU'erne. Men det var jo ikke akkurat som en vanlig bursdag hjemme i Moss. Bryr meg egentlig svært lite om bursdagen min når man har en verden å redde. Uff, det var kleint sagt.

Dagen startet først med et morgenmøte med Friends of The Earth International. Der kom man med oppdateringer og pratet om dagen i dag. Selv om de har gode intensjoner, er det en sinnsykt dårlig strukturert organisasjon. Når man er med på slike møter skjønner man fort hvor godt organisasjoner og ungdomspartier hjemme i Norge er strukturert i forhold.

Professor Eystein Jansen fra Universitetet i Bergen og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Vi dro deretter på en presentasjon fra Universitetet i Bergen som la frem en ny forskningsrapport om klimaendringene. Der fikk vi vite at den globale oppvarmingen antageligvis kommer til å skje mye raskere enn tidligere antatt. Allerede i 2050 vil man nå to graders oppvarming, om man ikke gjør drastiske tiltak raskt. Det viser viktigheten av at man kommer til enighet om utslippskutt i klimaforhandlingene i Durban.

"Naturlig" yoghurt i Sør-Afrika.

Vi hadde også blitt invitert med på en aksjon med YOUNGO - et klimanettverk for europeisk ungdom. Det er flere av de samme som kårer "Fossil of the Day". Jeg fikk igjen bekreftet fordommene mine om at disse folka er crazy. Ja, aksjonen kan oppsummeres med mye kreativitet, mye energi og spesielle kostymer. Bildene sier sitt.

Alice fra Rogaland NU og Ina fra sentralstyret ble overtalt til å ta på seg Robin Hood-kostyme.

"World C.O.P." med Youngo.

Ja...

Andrea fra Akershus.

Dagen tok så en vending til litt mer, ja, roligere former. NUs delegasjon møtte Energi- og miljøkomiteen på Stortinget som også har tatt turen til Durban. Vi diskuterte hvordan forhandlingene ligger an nå, mulige utfall og Norges rolle i alt dette.

Diverse medlemmer fra Energi- og miljøkomiteen.

Venstre-leder Trine Skei Grande.

Det nye fra forhandlingene er at man har et forslag til en ny klimaavtale. Dette forslaget er svært lite ambisiøst og gjør at man ikke kommer noe særlig lenger frem til klimaavtalen man trenger. I hovedsak oppsummerer den det man allerede er enige om - at klimaendringene er et seriøst problem og at man oppfordrer land til å kutte klimagassutslipp og være frempå med utslippsmål. Ikke noe særlig juridisk forpliktende, akkurat. 

Jensemann var også tilstede i Durban i dag og holdt tale. Den kan du lese HER. For å oppsummere talen sier han at klimaendringene er et stort problem man må gripe fatt i, at det haster å komme frem til en ny avtale, at Norge kan være villige til å ta på seg de adminastrive kostnadene ved å starte "The Green Climate Fund" og at Norge er villige til en andre forpliktningsperiode med Kyoto-protokollen. Greit nok, men savner allikevel større og mer konkrete ambisjoner fra statsministeren vår. Han oppsummerer for det meste vi allerede vet.

Jensemann i Durban. Foto: Tone Hertzberg/MD.

Det blir spennende å se hva som kommer ut av Durban. Nå er det bare torsdag og fredag å forhandle på før konferansen slutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar